Kasteel Mheer

Uitnodiging werkatelier historische buitenplaatsen en landgoederen

Op woensdag 26 september kunt u in Kasteel Mheer deelnemen aan het Werkatelier Historische Buitenplaatsen en Landgoederen. Dit atelier wordt in opdracht van Provincie Limburg georganiseerd als onderdeel van een project over leegstand en herbestemming van erfgoedensembles in Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Buitengoed Geul & Maas en de de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De organisatie is in handen van het Gelders Genootschap met medewerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Huis voor de Kunsten Limburg. Zij hopen u te mogen begroeten op het bijzondere erfgoedensemble van Kasteel Mheer en de Sint Lambertuskerk.

Ontmoeten mogelijke partners
Voor eigenaren van monumenten in Buitengoed Geul & Maas is het werk atelier een mooie gelegenheid om elkaar als (mogelijke) partners in herbestemmingsopgaven te ontmoeten.

Programma
In vijf werksessies komen de volgende thema’s aan bod:

  1. het herbestemmingsspel
  2. erfgoedensembles in de omgevingswet
  3. de herbestemmingsmarkt
  4. groen erfgoed (historische tuinen en parken)
  5. modern nabuurschap

Als inleiding op de werksessies worden Camille Oostwegel en Edmond Staal bevraagd over herbestemming van onder meer Chateau Neercanne en Chateau St. Gerlach. De dag wordt afgesloten met een panelgesprek onder leiding van Mathea Severeijns. Het panel bestaat uit gedeputeerde Hubert Mackus (Provincie Limburg), wethouder Carlo Vankan (gemeente Valkenburg aan de Geul / Buitengoed Geul & Maas), Jurjen de Boer ( Limburgs Particulier Grondbezit), Marleen Gresnigt (Stichting Limburgse Kastelen) en kasteeleigenaar en vastgoedexpert Michel Maes.

Informatie en aanmelden
Meer informatie en de mogelijkheid voor aanmelding treft u aan via deze link (www.geldersgenootschap.nl/nieuws/leegstand-en-herbestemming-van-historische-buitenplaatsen-en-landgoederen-in-nationaal-landschap-zuid-limburg). Bij aanmelding kunt u aangeven welke drie thema’s in de werksessies uw voorkeur hebben.

Laat u verrassen en inspireren en werk mee aan de herbestemming van groene erfgoedensembles in Nationaal Landschap Zuid-Limburg! 

Nieuws

Laatste nieuwsbrief 'oude stijl'
In de nieuwsbrief van juli en via onze Facebookpagina hebben wij al gecommuniceerd dat het Buitengoed Geul & Maas een ‘nieuw jasje’ krijgt per 2021. Het Buitengoed wordt overgedragen aan enthousiaste ondernemers en betrokkenen in het gebied zelf. Lees meer >>

Landgoed Villa Kanjel in glorie hersteld in het Buitengoed Geul & Maas
Danielle Arends weet nog goed hoe het voelde toen zij voor de eerste keer het landgoed Villa Kanjel betrad: ‘Toen we op 30 september 2017 voor het eerst over het landgoed Villa Kanjel liepen, wisten we meteen: dit zou een prachtige plek zijn voor een echt gezinshotel. Een plek waar mensen met kinderen graag neerstrijken na een dagje winkelen in Maastricht of recreëren in het Buitengoed Geul & Maas. Mooie grote familiekamers, maar ook dat park, waar kinderen voor, tijdens en na het eten lekker buiten kunnen spelen. Met een grote speeltuin en een fijn terras waar ook Maastrichtenaren lekker koffie kunnen drinken en een hapje eten, terwijl de kinderen zich vermaken.’Lees meer >>

La Grande Suisse: een verbinding tussen heden en verleden...
Sinds oktober 2020 is de landgoederenzone in het Zuid-Limburgse Heuvelland een nieuwe aanwinst rijker: La Grande Suisse, crematorium met uitvaartcentrum in Maastricht. De afgelopen jaren zijn de landgoederen in Buitengoed Geul & Maas opnieuw aan elkaar verbonden, vergroend en tot bloei gekomen. Culturele erfgoederen hebben een herbestemming gekregen en oude glorie wordt hersteld. Lees meer >>